Skuteczne i bezpieczne przechowywanie pomidorów

Pomidory to jedne z popularniejszych warzyw w naszym kraju.

Ludzie cenią je ze względu na przyjemny smak oraz mnóstwo wartości i składników odżywczych dostarczanych organizmowi. Nic więc dziwnego, że wiele gatunków pomidorów często gości na naszych stołach. Można je dodawać do sałatek, różnych dań na ciepło, robić z nich zupy, przeciery, itp. Przechowując pomidory do celów domowych czy też w ilościach hurtowych, należy zastosować się do kilku istotnych zasad. Dzięki temu możliwe będzie utrzymanie ich jak najlepszej jakości i smaku przez długi czas.

Skuteczne i bezpieczne przechowywanie pomidorów

Przechowywanie pomidorów – najważniejsze zasady

Wielu ludzi uważa, że pomidorów nie powinno się przechowywać w lodówce, ponieważ tracą swój smak, aromat oraz mogą tworzyć się w nich związki szkodliwe dla ludzkiego zdrowia. Wszystko jednak zależy od stanu i jakości takich warzyw. W przypadku dojrzałych produktów wysokiej jakości, można śmiało umieścić je w lodówce lub chłodni. Ich smak i jakość będą często lepsze w porównaniu z dojrzałymi pomidorami przechowywanymi poza lodówką.

Jeśli jednak warzywa te nie są jeszcze dojrzałe, wówczas warto w pierwszej kolejności umieścić je na półce w piwnicy, spiżarni lub innym miejscu, które jest chłodne i ciemne. Warto umieścić pomidory w specjalnym, przewiewnym pojemniku, ponieważ ich owijanie w folię doprowadza do gnicia i tworzenia się związków azotowych, grzybów i bakterii, które są groźne dla człowieka. Optymalne warunki to przechowywanie warzyw przez 3-5 dni w temperaturze 7-10 stopni.

Można śmiało zauważyć, że przechowywanie pomidorów jest pod wieloma względami uzależnione od rodzaju pomidorów, stopnia ich dojrzałości, a także ich jakości. Najwyższą skuteczność osiągamy w przypadku pomidorów, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Dodatkowo proces ich przechowywania (szczególnie w przypadku przechowywania hurtowego) można usprawnić stosując specjalne preparaty konserwujące. To w połączeniu z optymalnymi warunkami przełoży się na dłuższe utrzymywanie odpowiedniego smaku i wartości odżywczych przez warzywa.

Comments are closed.