Niedoceniane właściwości oleju z czarnuszki
Czarnuszka to niepozorna roślina, która dawniej występowała głownie na ziemiach Turcji i Iraku. Obecnie jest uprawiana w wielu krajach świata, również w Polsce. Zdrowotne właściwości oleju z nasion czarnuszki doceniano już w starożytnym Egipcie. W dzisiejszych czasach olej z czarnuszki używany jest w medycynie naturalnej, kosmetyce i kuchni.
Właściwości i zastosowanie
Olej z czarnuszki na dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Zawiera kwasy omega (3, 6, 9), witaminy (A, B1, B6, E, F, PP), żelazo, potas, cynk, selen, sód, wapń, magnez, sterole roślinne oraz inne korzystne dla zdrowia związki.
Dzięki takiemu bogactwu składników olej z czarnuszki wspomaga leczenie wielu schorzeń:
- cukrzyca typu 2 – olej obniża stężenie glukozy we krwi
- skóra – łagodzi podrażnienia, przyspiesza gojenie ran, stosowany wspomagająco w leczeniu łupieżu, trądziku czy atopowego zapalenia skóry
- poprawia odporność, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze
- obniża ciśnienie i cholesterol
- stosowany wspomagająco w leczeniu alergii i astmy
- pozytywnie wpływa na problemy żołądkowe – wzdęcia, zaparcia, biegunki, wrzody żołądka i dwunastnicy
- wykazuje działanie antynowotworowe – niszczy komórki rakowe i hamuje rozwój nowych
Olej z czarnuszki wykorzystywany jest w kosmetyce ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne. Stosowany bezpośrednio na skórę wyrównuje jej koloryt, sprawia, że jest gładka i jędrniejsza, opóźnia starzenie się skóry, poprawia jej nawilżenie.
W kuchni olej z czarnuszki dodaje się do makaronów, sałatek, sosów czy dań jednogarnkowych. Jednak jego gorzkawy, korzenny smak nie wszystkim zasmakuje. Należy również pamiętać, że do potraw można dodawać wyłącznie zimny olej. Obróbka termiczna niszczy bowiem jego właściwości zdrowotne.
Gdzie kupić?
Warto kupować olej z czarnuszki w dobrych sklepach zielarskich lub sklepach internetowych. Należy zwrócić uwagę na datę tłoczenia (produkowany niedawno ma największą wartość zdrowotną), powinien być tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany, nieoczyszczony.
Kupować tylko olej w ciemnej butelce i w takiej go przechowywać. Po otwarciu trzymać w lodówce, zużyć w ciągu 3 miesięcy.
Zalecane dawkowanie dla dorosłych to 1 łyżeczka 2 razy dziennie, u dzieci poniżej 5 lat dzienna dawka nie powinna przekroczyć pół łyżeczki. U starszych dzieci 1 łyżeczka dziennie to dawka maksymalna.
Comments are closed.