Jakie produkty jeść na diecie o niskim indeksie glikemicznym
Dieta z niskim indeksem glikemicznym to plan żywieniowy oparty na wpływie pokarmu na poziom cukru we krwi.
Indeks glikemiczny to system przypisywania liczby żywności zawierającej węglowodany w zależności od tego, o ile każda żywność zwiększa poziom cukru we krwi. Sam indeks glikemiczny nie jest planem diety, ale jednym z różnych narzędzi, takich jak liczenie kalorii lub liczenie węglowodanów, służących do kierowania wyborem żywności. Termin „dieta z niskim indeksem glikemicznym” zazwyczaj odnosi się do konkretnego planu diety, w którym indeks jest podstawową lub jedyną wskazówką przy planowaniu posiłków. W przeciwieństwie do niektórych innych planów, dieta o niskim indeksie glikemicznym niekoniecznie określa wielkość porcji lub optymalną liczbę kalorii, węglowodanów lub tłuszczów w celu zmniejszenia lub utrzymania masy ciała. Celem diety o niskim indeksie glikemicznym jest spożywanie pokarmów zawierających węglowodany, które rzadziej powodują duży wzrost poziomu cukru we krwi. Dieta może być sposobem na odchudzanie i zapobieganie przewlekłym chorobom związanym z otyłością, takim jak cukrzyca czy choroby sercowo-naczyniowe. Osoby, które decydują się przejść na produkty zawierające niski indeks glikemiczny, zazwyczaj chcą schudnąć lub utrzymać odpowiednią wagę oraz potrzebują pomocy w utrzymaniu poziomu cukru we krwi w ramach planu leczenia cukrzycy.
Badania sugerują, że dieta taka może pomóc w osiągnięciu tych celów.
Jednak możesz osiągnąć te same korzyści zdrowotne, stosując zdrową dietę, utrzymując prawidłową wagę i wystarczającą ilość aktywności fizycznej. Przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety odchudzającej zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, szczególnie jeśli cierpisz na jakiekolwiek schorzenia, w tym cukrzycę, choroby serca, układu pokarmowego czy krążenia. Produkty mające wysoki indeks glikemiczny nie są zalecane dla osób chorych na cukrzycę typu 2. Niski indeks glikemiczny zawierają na przykład rośliny strączkowe, większość warzyw i owoców, chleb razowy, otręby pszenne oraz nabiał.
Comments are closed.