Parch jabłoni to powszechna choroba grzybicza

Parch jabłoni jest najczęstszą chorobą jabłoni hodowlanych i dzikich jabłoni.

Parch jest wywoływany przez grzyby, które infekują zarówno liście, jak i owoce, osłabiają drzewo, a parszywe owoce często nie nadają się do jedzenia.

Porażone liście mają plamy od koloru oliwkowozielonego do brązowego. Liście z dużą ilością plamek żółkną i wcześnie opadają, utrata liści znacznie osłabia drzewo, gdy występuje wiele lat z rzędu. Sadzenie odmian drzew odpornych na choroby grzybicze to najlepszy sposób na zwalczanie parcha jabłoni.Parch jabłoni to powszechna choroba grzybicza

Jak rozpoznać parch jabłoni?

Jeśli drzewo jabłoni jest zainfekowane parchem, na liściach pojawiają się okrągłe plamy. Początkowo są one oliwkowo-zielone i mają do około centymetra średnicy. Z czasem plamy na liściach zmieniają kolor na ciemnobrązowy do czarnego, powiększają się i zrosną razem. Liście z dużą ilością plamek dość szybko żółkną i opadają w połowie lata. Porażone parchem owoce mają oliwkowo-zielone plamki, które z czasem stają się brązowe i korkowate. Owoce, które są zakażone, gdy są bardzo młode, ulegają deformacji i pękaniu w miarę wzrostu.Parch jabłoni jest wywoływany przez grzyb, który infekuje dzikie jabłonie i jabłka jadalne, jarzębinę, grusze i Irgę. Grzyb powodujący parch jabłoni ma kilka szczepów specyficznych dla gospodarza, które mogą wywoływać choroby na jednym typie rośliny, ale nie na innych. Jabłonie hodowlane i dzikie są zarażone tym samym szczepem parcha jabłoni, ponieważ drzewa należą do tego samego rodzaju. Sadzenie odmian drzew odpornych na choroby grzybicze to najlepszy sposób na zapobieganie parchowi jabłoni. Wiele odmian jabłoni jest odpornych na infekcję parchem.Grzyb powodujący parch jabłoni potrzebuje wilgoci na liściach, aby rozpocząć nową infekcję. Dobrze przycięte drzewo z otwartym baldachimem umożliwia przepływ powietrza przez drzewo i szybkie suszenie liści. Może to pomóc w zmniejszeniu nasilenia parcha jabłoni na drzewie. Trzeba również dokładnie usuwać opadłe liście i owoce, ponieważ pomagają one przetrwać zarodnikom grzyba i ponownie zainfekować drzewa w następnym sezonie.

Comments are closed.